Český prezident Klaus v Ležákoch: Odsun Nemcov bol logický

24.06.2012 Celý región

Praha 24. júna (TASR) - Český prezident Václav Klaus dnes na spomienkovej akcii k 70. výročiu vyhladenia obce Ležáky nemeckými nacistami uviedol, že povojnový odsun Nemcov bol logickým vyústením tragickej kapitoly českých dejín, ktorou bola druhá svetová vojna.

"Už roky sa po nás chce, aby sme v mene všeobecného zbratania sa na hrôzy vojny zabudli. Aby sme sa cítili takými istými vinníkmi ako tí, ktorí majú Ležáky, Lidice a mnoho ďalších hrôz na svedomí," povedal český prezident nad vencami pri pomníku popravených obyvateľov Ležákov. Podľa Klausa "nacistický teror a fanatický odpor Nemcov" zničili dlho a zložito budovanú dôveru medzi Čechmi a Nemcami.

"Ak zopakoval pred mesiacom predseda sudetonemeckého landsmanšaftu Franz Pany, že je Václav Klaus nepriateľsky naladený voči Nemecku, rád by som mu odtiaľto odkázal, že to pravda nie je," uviedol český prezident. "Iba nemôžem, nechcem a nesmiem zabudnúť, čo sa u nás, ale aj na mnohých iných miestach Európy v čase druhej svetovej vojny dialo."

Klaus však znovu ocenil krok nemeckého prezidenta Joachima Gaucka, ktorý na začiatku júna vyjadril ľútosť nad vyhladením Lidíc a Ležákov nacistami. "Vážim si toto ospravedlňujúce a ústretové gesto, ktoré z nemeckej strany na podobnej úrovni doteraz nezaznelo. Prezident Gauck ním vyslal signál, že cestou do budúcnosti nie je kladenie požiadaviek, ale poučenie sa z histórie a úcta k susedom. Iba takáto cesta môže naše národy doviesť k šťastnejšej budúcnosti," dodal český prezident Václav Klaus.

Zdroj: novinky.cz
 

Vyberte región